Tip van Steef | Batavialand

Een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad is voor mij een stukje jeugdsentiment. Vroeger gingen we elke zomer op vakantie in Nederland en logeerden bij familie in Flevoland. Walibi Holland heette toen nog Flevohof en maakte samen met een bezoek aan de Bataviawerf standaard onderdeel uit van onze tripjes tijdens de vakantie.

Eerst een stukje geschiedenis

De Batavia was een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), een handelsonderneming uit de 17e eeuw die op en neer voer tussen Nederland en Azië. Genoemd naar het hoofdkwartier van de VOC in Oost-Indië – het huidige Indonesië. De stad Batavia kennen we vandaag de dag als Jakarta. Helaas ging het schip ten onder en liggen de resten ergens op de bodem van de zee rond Australië. 

In 1985 begon scheepsbouwmeester Willem Vos aan de bouw van een replica van de Batavia. Elke zomer dat we de werf bezochten, zagen we het project groeien. Een houten geraamte werd langzaam maar zeker een echt schip. Een bijzondere belevenis om als kind ook overal op te mogen klimmen en het van binnen te bekijken. Ik herinner me vooral de lage plafonds en die typische houtgeur. Die hangt er trouwens nog steeds op de werf. 

In totaal duurde de bouw zo’n tien jaar. Tegenwoordig ligt het schip in het water en kun je het nog steeds bezoeken. Sommige onderdelen zijn door de weersomstandigheden zodanig aangetast dat ze inmiddels alweer aan vervanging toe zijn. 

Als je er voor de eerste keer komt, zou ik het zeker aanbevelen om onder begeleiding van gids rond te lopen. Dit zijn allemaal vrijwilligers – die er vaak al heel lang werken – en met hart en ziel verhalen vertellen over de geschiedenis en bouw van dit project. Ze maken het verhaal net even wat levendiger zodat het ook voor kinderen leuk blijft en ze niet na 10 minuten vragen hoe lang het nog duurt.

Ook wordt er jaarlijks een Piratendag georganiseerd waarbij kinderen allerlei activiteiten kunnen doen; een piratenmuts verven, een springtouw draaien of een spijker slaan met de eerste letter van je naam. Ontzettend leuk in elkaar gezet en zeker een aanrader! En zijn de kinderen toch vervelend, dan zet je ze aan het eind van de dag gewoon in het schandblok.

Alle onderdelen van het schip worden op de werf zelf gemaakt en dus zijn er diverse werkplaatsen te vinden waar deze ambachten nog steeds uitgevoerd worden. Zo zijn er onder andere een zeilmakerij, beeldsnijderij (hout) en smederij (ijzerwerk). Tegenwoordig is er zelfs een bierbrouwerij! Een grote brand verwoestte in 2008 de zeilmakerij en een loods waarin de zeilen (10 jaar handwerk!) van de Batavia lagen opgeslagen. De Batavia zelf en De Zeven Provinciën beleven gelukkig bespaard. Maar de andere schade was enorm.

De Zeven Provinciën

Na de voltooiing van de Batavia is men begonnen aan de reconstructie van een ander schip. De Zeven Provinciën; het oorlogsschip van Michiel de Ruyter. Helaas is het om financiële redenen niet meer mogelijk om dit te voltooien. Daarom is buiten enkel het skelet nog te zien. Binnen in de zaal staat een schaalmodel dat tien keer zo klein is als het echte schip. De versieringen op de achterkant zijn wel op ware grootte nagemaakt. Dit is ook te bewonderen in de zaal en is werkelijk prachtig. Overigens moest er een gat in het plafond gemaakt worden, anders paste het niet #funfact.

Stad en Land

Naast de werf ligt het Flevoland Museum, dat ik mij uit mijn jeugd herinner als Museum Nieuw Land. Dat ging over het ontstaan van de provincie Flevoland. Stijn herkende zelfs het beeld van “meneer Lely” op het plein voor de ingang uit zijn geschiedenisboek. Kijk, en toen voelde ik me echt oud haha. Het is een interactief museum waar je dus niet alleen maar mag kijken, maar ook een heleboel mag doen. En dat maakt het juist zo leuk voor kinderen.

En aan de andere kant ligt natuurlijk Batavia Stad; een prachtig outlet centre. Tegenwoordig zie ik dát groeien, elke keer dat ik er kom – en dat is niet meer zo vaak als vroeger. Wil je echt overal van genieten, dat zou ik je zeker aanraden om twee dagen uit te trekken voor een bezoek aan Batavialand én Stad.

Kijk voor meer informatie over openingstijden en tickets op www.batavialand.nl. Alvast heel veel plezier! En laat me vooral weten wat je ervan vond.

Meer Steefproof