Twisted Bookreview | Mariska Boshoven | Bij jou weet je het maar nooit

Oktober is borstkankermaand. Ik heb het er deze maand al vaker over gehad op Insta. Maar waarom zetten we eigenlijk alleen deze vorm in de spotlights? Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving – dichtbij of een vriend(in) van de zus van je collega – die met een vorm van deze ziekte te maken krijgt.

De verhalen die ik soms hoor, raken me diep. Jonge moeders van mijn eigen leeftijd, met kinderen in de leeftijd van mijn kind, voor wie het in een klap onzeker is of ze die nog wel ziet opgroeien. Of die collega die zich jarenlang met ziel en zaligheid inzette voor het bedrijf. Net met pensioen is en dan een diagnose krijgt dat hij er met een beetje geluk nog een paar weken van mag genieten. Het is zo oneerlijk, maar helaas de realiteit.

Mariska Boshoven (1974) is zo’n jonge moeder die te horen krijgt dat ze lymfeklierkanker heeft als ze 34 weken zwanger is van haar eerste kind. Ik kan en wil me niet voorstellen wat er op zo’n moment door je heen moet gaan. Ze schreef er een boek over: Bij jou weet je het maar nooit. Eigenlijk is het een dagboek dat ze bijhield tijdens haar ziekte en waarin ze deze beschrijft als een reis. De lessen die ze leert tijdens dit proces en wil meegeven aan anderen noemt ze bagagestukken. Wauw, wat mooi als je het zo kunt zien.

Haar reis begon in mei 2016 en het boek liet me vanaf de eerste pagina niet los. Ondanks dat het een heftig verhaal is, leest het als een trein. Ik vind het prachtig hoe Mariska je als lezer echt meeneemt. Alsof je naast haar zit bij de doktersafspraken. Bijzonder en dapper dat ze dit durft te delen met de wereld. Je leeft mee; voelt de opluchting bij een goede uitslag en machteloosheid bij een slechte. 

En dat is vooral herkenbaar als je in je naaste omgeving te maken krijgt met iemand met kanker. Je weet niet wat je moet zeggen, vervalt in herhalingen en clichés. Je wilt iets doen, maar weet niet goed wat. Uit Mariska’s boek leerde ik dat het vaak meer helpt om concrete hulp aan te bieden. Kom met een voorstel: “Zal ik vanavond voor jullie mee koken?” in plaats van te roepen “Laat maar weten als ik iets voor je kan doen”. En luister naar het antwoord, dring jezelf niet op.

Een heel waardevol boek, dat iedereen die ooit op welke manier dan ook met deze ziekte te maken krijgt, gelezen zou moeten hebben. Het is te koop via haar website: www.mariskaboshoven.nl en de opbrengst gaat naar een aantal goede doelen, waaronder stichting Lymph & Co en het Prinses Maximacentrum.

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen