Look back but don’t stare

Twisted Review over 2021 in lyrics & lessons

“Here we go, on this rollercoaster life we know” – Danny Vera, Rollercoaster

Een rollercoaster, zo kun je het afgelopen jaar inderdaad wel noemen. Maar ik weiger om terug te kijken op “een kutjaar”. Mijn terugblik op 2021 houd ik in liedjes en lessen die ik geleerd heb.

“At first I was afraid, I was petrified”
(…)
“But I grew strong and I learned how to get along”

– Gloria Gaynor, I will survive

Na diverse nervous breakdowns gedurende het jaar en zeker de afgelopen weken, kwam ik op het juiste moment de volgende quote tegen:

It is not happening TO you, it is happening FOR you.

Het was precies wat ik op dat moment moest horen. Je kunt de situatie niet veranderen maar de manier waarop je er naar kijkt en hoe je ermee omgaat wel. Ik kies ervoor om niet (meer) vanuit angst te redeneren maar vanuit vertrouwen. Want beide emoties laten je geloven in iets dat je op dit moment niet kunt zien. Waarom zou je dan uitgaan van het negatieve? Het is misschien wel mijn belangrijkste les c.q. eyeopener van het afgelopen jaar.

Ik sluit 2021 af met een lach en een traan. Terwijl ik deze blog probeer te schrijven en mijmerend naar buiten kijk vanuit mijn eigen Twisted Sister Office, voel ik behalve vertrouwen vooral ook dankbaarheid. Dankbaar voor wat er allemaal nog wel mogelijk was. Dankbaar voor de fijne plek van waaruit ik mijn werk gewoon thuis kan doen. Dankbaar dat ik naast mijn ondernemersreis nog steeds een vaste baan heb. Die weliswaar soms meer vraagt dan ik kan geven, maar met een directeur met wie ik één team vorm. Maar vooral dankbaar voor de liefde en gezondheid van mijn man, mijn zoon, mijn ouders en schoonouders. Ook al zijn we het niet altijd overal over eens (denk Landal vs. Valk #rolleyes), liefde overwint alles.

“The world will always spin, but love will always win” – Take That, Spin

Zo konden we gewoon op vakantie afgelopen zomer. Genieten van la dolce vita, wat had ik dat gemist! Maar, lessons learned: Italië in augustus is niet #Steefproof. Ook liet ik me tot wel drie (ja echt, drie!!!) keer verleiden tot een vakantiehuisje. Twee keer kwam het in de buurt van #Steefproof, maar Landal: ’tis niks en ut weurt niks…. Hoewel dat natuurlijk weer leidt tot de mooiste blogs.

Ook konden we genieten van een live concert van Guus Meeuwis en een theatershow van Najib Amhali. Allebei geplaceerd en de laatste niet op 1,5 meter afstand. Het was even wennen, maar toch voelde dit als vanouds en dat hadden we zó nodig. Hieruit blijkt weer hoe hard we de entertainment industrie nodig hebben: het zorgt voor positieve energie en een goede vibe. Je kunt er weer even tegenaan. En in tijden van lockdown waren daar natuurlijk The Streamers! Wat een geweldig initiatief en een genot om naar te kijken; die magie tussen de artiesten onderling. Wat zou ik dat graag weer een een keer live meemaken…

“In this world of troubles, my music pulls me through” – John Miles, Music

Muziek heeft echt een therapeutische werking als je het mij vraagt en ik heb dan ook nog een waslijst met liedjes die vaak de spijker op de kop slaan en precies onder woorden brengen wat ik voel of wat ik op dat moment moet horen. Maar daar ga ik nu niet over schrijven want ik leerde deze zomer namelijk dat schrijven schrappen is. 

Ik volgde een ontzettend toffe cursus die al heel lang op mijn wensenlijstje stond: Journalistiek en effectief schrijven. Twee weken lang dompelde ik me onder en leerde ik onder flinke tijdsdruk diverse stukken te schrijven, variërend van wetenschapsjournalistiek tot columns. Vooral van die laatste werd ik erg blij… Stel je eens voor: hoe mooi zou het zijn om als Your Twisted Sister maandelijks een column te hebben in een écht blad dat je in de winkel koopt? 

Maar ook iemand interviewen en dat vervolgens uitwerken tot een pakkend verhaal vond ik geweldig om te doen. Ondanks dat het zweet op mijn voorhoofd stond toen ik zat te schrijven in die snelkookpan. Het inspireerde me meteen tot een nieuwe rubriek binnen mijn eigen blog: Twisted Talks! Het eerste interview heb ik inmiddels mogen houden en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele inspirerende Talks zullen volgen. Ik heb mijn wensenlijstje al klaar.

Wat ik ook niet meer vergeet is dat ik tijdens die cursus een appje binnen kreeg. Het énige moment dat ik niet gefocust was en de cursusleider meteen doorhad dat ik niet op zat te letten: “… toch, Stefanie, wat vind jij daarvan?” Kuuutttt! Ik wist oprecht niet waar hij het over had gehad. Dus ik moest me verontschuldigen: “Sorry, maar ik lees net dat m’n Sister uit Berlijn die ik vier jaar niet heb gezien over twee maanden naar Maastricht komt!” 

“I got all my sisters with me” – We are family, Sister Sledge

The Twisted Sisters werden eindelijk weer herenigd en oh wat was dat een cadeautje. Vier jaar proberen bij te praten in slechts 48 uur. Schaamteloos keihard lachen in een vol restaurant. Elkaar bijschijnen bij het maken van de perfecte foto voor Insta. Geen culinaire hoogstandjes maar gewoon bitterballen en kroketten – want dat hebben ze in Duitsland niet. Wijn slurpen tot we niet meer een normale, niet-hysterische selfie kunnen maken. Het voelde alsof er slechts vier dagen tussen zaten sinds we elkaar voor het laatst zagen in plaats van vier jaar…. Laten we er alsjeblieft niet weer vier jaar over doen.

“Ik heb tranen gelachen en onnozel gedaan en tenslotte tevreden het licht uit gedaan” – Tranen gelachen, Guus Meeuwis

En hoewel ik van dit soort samenzijn ontzettend en intens kan genieten, ben ik er ook achter dat ik veel introverter ben dan ik dacht of eigenlijk wil toegeven. Af en toe zo’n lockdown – zeker in december, zonder al die verplichte sociale nummers – vond ik helemaal niet erg. Even niks en even niemand. Ik houd absoluut van een etentje, zowel de snelle hap op een doordeweekse dag als eindeloos lang tafelen tijdens zomerse weekenden. Maar ik houd vooral van het spontane en niet van maandenlang van te voren al je weekenden vol plannen.

Want als er iets is dat ik de afgelopen tijd heb geleerd, is dat je vooral moet genieten van het moment. Gisteren ligt achter je, morgen is je nooit gegeven…. dus wees dankbaar voor wat je hebt en leef NU.

“And when the night is cloudy there is still a light that shines on me
Shinin’ until tomorrow, let it be

I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be” 

– Let it be, The Beatles

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen