Hoe kom ik Steefproof de kerstdagen door

December is gewoon afzien. Horrormaand. Die temperatuur (get out of my aura als jij denkt “héérlijk weer wat kouder!”), laat licht, vroeg donker en dan al die k*tborrels, ontbijten en diners die allemaal weer plaats moeten vinden voordat de wereld weer vergaat. Nee, de afgelopen twee jaar zónder waren helemaal Steefproof: ik vond het héérlijk dat we niks konden en voor mij mocht het altijd zo blijven. Maar goed, nu moeten we weer ‘terug naar normaal’ dus tijd om mijn survival guide er weer bij te pakken.

Het Steefproof kerst-gedoogbeleid komt op het volgende neer.

Met stip op 1: accepteer dat die boom er komt. De mannen vinden het geweldig en 2 tegen 1 ga ik nooit winnen. Dus het kreng komt er, hoe dan ook. Dan kan ik er maar beter een Steefproof touch aan geven met Italiaanse ballen. Maar verwacht niet dat ik de lampjes ga aandoen enzo. Ik ram gewoon het licht aan zodra ik thuis kom.

Verder verzamel ik kerstcadeaus al in de maanden oktober en november. Als ik iets leuks zie en de prijs valt binnen mijn budget, dan koop ik het alvast. Ik shop zoveel mogelijk lokaal of online bij kleine ondernemers. Als je dit ruim van te voren doet, heb je geen stress omdat iets uitverkocht is of de bezorgdiensten lastig doen. Wil je per se bij de grote blauwe reus iets bestellen; doe dat dan via deze link. Dan verdien ik er als affiliate ook nog iets aan. Kost jou niks extra’s en heb ik ook een leuke kerst. Maar vraag je ook af hoeveel cadeaus er echt nodig zijn en hoe groot of hoe duur ze moeten zijn. Het gaat om de gedachte, niet om het afwerken van een lijstje. 

In de weken en met name weekenden voor kerst blijf ik het liefst weg uit de stad en vooral van ons “Magisch” Maastricht. Geef mij maar mijn dekbed, een zomerse film of serie op Netflix en iets te snacken. Wijntje erbij mag, hoeft niet eens. Tis toch te koud voor Pinot Grigio. Hoewel Saskia laatst een warme Aperol tipte, misschien moet ik die maar eens proberen….

Volgende punt dat ik mezelf afvraag: moet je echt zoveel koken en eten, drie dagen lang? Drinken: JA! Want anders kom je die dagen niet door. Maar mijn idee van een ideale kerst – oke, dat is er geen, maar goed – is kerstavond ordinair gourmetten met mijn eigen gezin, een kerstdag met de ene ouders en de andere kerstdag met de andere ouders. En dan het liefst allebei uit eten dus geen rotzooi thuis. 

Denk je trouwens bij gourmetten meteen aan “die lúcht!”… Have no fear, want Steef is here met de diffuser. Purification zuivert de lucht zodat je niet meteen je gordijnen hoeft te gaan wassen. Nou deed ik dat toch al niet, maar je snapt vast wat ik bedoel.

Maar goed, ik heb een man die houdt van koken (alleen niet door de week). Dus minimaal één ontplofte keuken is inherent aan kerst. En daar waar ik bij al die speciale toetjes en kant-en-klaartjes denk “handig!” denkt hij “selluf doen!”

Drie dagen, Steef. Drie dagen…. 

Dan zijn we weer klaar voor een jaar en kunnen we weer gaan aftellen naar de zomer. Want zo kom ik mijn december door: fantaseren over vakanties. Niet zozeer bestemmingen qua land (want er is maar één place to be), maar wel welke regio en welke steden ik wil bezoeken. Zo kriebelt het alweer een tijdje om naar Florence te gaan. Maar ook Milaan staat hoog op het wensenlijstje en Sorrento was toch ook heel leuk. Ben benieuwd waar Vief mee komt!

Om in zomerse sferen te blijven gooi ik ook mijn Anti Christmas Spirit in de diffuser: mijn eigen favoriete blend van Orange (happy oil), Lavendel (tranquilooooo) en Stress Away (says it all). Wegwezen met je “kerst in een flesje het hele jaar door”. Dat wil je toch niet?!

Alle kerstborrels en andere activiteiten vanuit school, werk of clubjes zeg ik af. Zoals ik al zei, de afgelopen twee jaar ging het prima zonder en het is het voor mij absoluut niet waard om me in onmogelijke bochten te wringen om overal m’n kop te laten zien. Ze zullen me echt niet missen tussen al die anderen, die het wèl leuk vinden om er te zijn. Mijn Grinch vibe kun je beter missen. Het enige waar ik moeite voor doe is het kerstdiner van Stijn op school. Omdat ik niet wil dat híj zich buitengesloten voelt alleen omdat zijn moeder het kerstgen mist. Gelukkig is het dit jaar voor het laatst dus ik maak een kerstkrans van knak en bladerdeeg én een kwarktaart. Loedermoederproof want kan niet misgaan.

Tot slot; die muziek. Hopelijk komt Chris Rea eindelijk een keer thuis, kan Wham het verleden achter zich laten en jaaaaaa Mariah, we weten nu wel wat jíj wilt. Now shut the f*ck up. Ik gooi er wat Bad Habits tegenaan These Days voor een Perfect Symphony. Nog hoeveel nachtjes tot kerst? Tel er drie bij op en we zijn weer klaar voor een jaar. Boom door de shredder, prachtig vuurwerk. Happy New Year, let’s have a beer, my dear.

Merry Everything and Happy Whatever.

Wil je nog eens terug lezen waarom ik zo’n schijthekel heb aan die feestdagen? Je leest het in de Grote Anti Kerst Blog die ik in 2021 schreef. Enjoy!

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen