Kijk háár nou!

Een tijd geleden liep ik op een zondagmiddag door de stad. Knétterdruk maar ik moest er even tussenuit. Ik had mijn best gedaan op een leuke outfit. Want zo doen we dat in Mestreech: op zondag gesoigneerd op stap. Ik vond dat ik geslaagd was: een broek met een panterprint (maar niet te schreeuwerig), een simpel zwart coltruitje en mijn camelkleurige leren jasje, dat qua kleur overeenkwam met de kleur van de panterprint. Bij elkaar passend, maar niet te gezocht, vond ik zelf.

Ik had wel een sjaal met een panterprint om, want die draag ik nou eenmaal altijd op mn leren jasje en ja, toevallig ook een handtasje met een panterprint bij me. Omdat ik daar zin in had. Wederom niet bij elkaar gezocht. Maar terwijl ik door de stad liep, voelde ik me bekeken. Ik kreeg het gevoel alsof ik god-weet-wat bij elkaar had gezocht en voor gek liep. Of op mijn voorhoofd had Nel Pantervel staan. Ik heb er zelfs serieus mijn telefoon bij gepakt om het te checken met de selfiecamera. Ik was ook net een ijsje aan het eten dus tja wie weet he haha.

Natuurlijk zag ik niks geks maar toch voelde ik me opgelaten. Hier in het zuiden kijken ze je al snel raar aan als je iets anders aan hebt dan het “gemiddelde”. Zo is het in Amsterdam doodnormaal dat je een hoedje op hebt. Hier kreeg ik eens naar mijn hoofd (pun intended): “Oh. Je hebt een hoed op.”

Ja? En?

Toen ik dit deelde met Mieke van Mia Vintage Deluxe Styling & Visagie, zei ze: “Jij denkt dat de mensen je aankijken omdat je iets geks aan hebt. Maar kan het niet zo zijn dat ze juist denken dat je er fantastisch uitziet en dat ze daarom kijken?!” Zo. Die kwam binnen zeg. Daar had ik nou werkelijk niet aan gedacht. En ik kon me er eigenlijk ook niks bij voorstellen.

Het bleef maar in mijn hoofd hangen en ben er lang over blijven nadenken. Invullen hoe je dénkt wat een ander over jou denkt (volg je me nog?), en dan ook nog uitgaan van het negatieve. Het is iets dat ik, bewust of onbewust, regelmatig doe. Misschien jij ook wel. Hoeveel selfies maak je, filters gooi je eroverheen, voordat je hem post op Instagram? Mijn iPhone staat er vol mee. Om mezelf vervolgens terug te zien op een foto tijdens een netwerk event en dan te denken “waarom staan mijn onderkinnen er nou ook weer op?!” 

“Je doet jezelf tekort”, zei Mieke. En het kost heel veel negatieve energie. Energie die je beter kunt steken in het omarmen van jezelf zoals je bent. Want je bent goed zoals je bent en “Everything I need is within me” – in goed Nederlands. Deze quote zat bij een armbandje dat ik vond op vakantie in Oostenrijk (ja ja, ik heb toch íets geshopt). Het armbandje draag ik 24/7 en het kaartje met de quote staat op mijn bureau. Zo word ik er dagelijks aan herinnerd. Zelfliefde vind ik een vreselijk woord, maar het is wel de nummer 1 eigenschap die je nodig hebt om de Law of Attraction succesvol toe te kunnen passen.

Wat doet het met jou als iemand je een compliment geeft? Zeg je “dank je” en ga je glunderen of wuif je het weg? Zelf ervaar ik een combinatie van de twee. Zo word ik er met regelmaat nog ongemakkelijk van. Dan begin ik te blozen en kan ik maar moeilijk geloven dat ik een jurk me goed staat of dat ik oprecht een leuk stuk heb geschreven. Maar van de andere kant krijg ik ook een grijns van oor tot oor van trots. En dat is juist de positieve energie die we nodig hebben. Hoe meer je daar van voelt, hoe meer positiviteit je ook weer aantrekt. Een ander een compliment geven is misschien makkelijker, maar zeg eens tegen jezelf, wat je tegen die ander zou willen zeggen.

Never underestimate the power of being nice (to yourself) on a bad day.

Meer Steefproof