“Are you nice yet?” vragen mijn collega’s wel eens, zodra ze merken dat ik mijn eerste koffie nog niet op heb. Ik ben geen ochtendmens en zeker niet meteen het zonnetje op kantoor als ik er vóór 09:00 uur moet zijn. “Ik ben van de avonddienst” grap ik soms. Mijn opdrachten voor interviews probeer ik ook zoveel mogelijk vanaf half 10 in te plannen. Tot hilariteit van mijn opdrachtgever als we wel een keer eerder afspreken “Biste al wakker??”
Vroeger dronk ik echt alleen maar thee. Nu ook nog steeds hoor; ‘s middags het liefste groene of verse gember (ik vind verse munt echt afschuwelijk 😝) en ‘s avonds een grote “emmer” (volgens papa) Sleepy Time. Ter compensatie van al die koffie haha want ik kan echt niet meer zonder mijn teskes koffie in de mörrige. In het weekend vind ik het heerlijk om met een verse cappuccino nog even terug in bed te kruipen.
I blame Starbucks en de veramerikanisering van onze samenleving 😜. Want door (of dankzij) al die Amerikaanse films en TV series (Friends, Sex and the City, The Devil wears Prada “She wants HOT Starbucks”) wilde ik ook met mijn hippe coffee-to-go beker naar college en later naar mijn werk. Maar die mocht ik niet meenemen in de streekbus naar Hoensbroek (of all places). Moest ik m’n beker leeg gooien voordat ik instapte en vervolgens met een rood hoofd door die bus. Tssss….
Ik begon met een mierzoete caramel macchiato (en een dikke plak marble loaf). Inmiddels drink na het eten een pure espresso zonder hartaanval. Maar in de ochtend heb ik het liefst mijn cappuccino. Met gewone latte di mucca (koemelk), maar wel halfvol of mager. Want van volle melk word ik misselijk. Ik gruwel van haver- en sojamelk. Maar kokos- of amandel vind ik wel oké. Amandelmelk doet me een beetje aan amaretto denken haha.
In Italie of een Italiaans restaurant in Nederland (eigenlijk elk restaurant) zal ik nóóit een cappuccino voor of na mijn eten bestellen. Of uberhaupt na twaalf uur ‘s middags. Dat doe je niet. Lees hier maar waarom.
Koffie is een serieus onderwerp voor Italianen. Dat merk ik dagelijks aan mijn collega die alle koffie uit elke automaat afkraakt 😂 Gelukkig hebben we onze “eigen” Coffeelovers in een van de panden van de Universiteit Maastricht met een Italiaanse barista. Als we op dinsdag samen op kantoor zijn, zorgen we dat we eerst thuis een koffieshot hebben gehad zodat we het met onze cappuccino van elf uur (met dubbel shot espresso) redden tot de middag zonder naar de automaat te moeten grijpen. Rond een uur of drie ‘s middags hoor ik steevast “Bah wat is die koffie toch vies” 😂.
Coffeelovers zit op verschillende plekken in Maastricht (en inmiddels ook in Heerlen en Eindhoven) dus er is er altijd wel eentje in de buurt om bij te tanken. Je leest er meer over in het geupdate hoofdstuk Mie Mestreech in de herdruk van Liever vijf sterren. Daarin lees je ook over mijn andere favoriete koffieplek: Darq. Hier komen hemel en aarde samen want: koffie en chocolade! Een warme croissant met verse chocolade wil je écht proeven (let op dat je je tong niet verbrandt – been there done that). Met een cappuccino, die voor een keer ook wel na 12 uur mag. De Mestreechter punekes (kusjes) van pure chocolade zijn ook een klein cadeautje bij je kop koffie.
Recent opende boven de zaak het chocoladehotel. Toen ze nog volop in de verbouwing zaten, mocht ik al stiekem een kijkje nemen en het zag er toen al prachtig uit. Wie wil er nou niet slapen tussen de chocolade??
Het hotel telt drie verdiepingen. Helemaal boven bevindt zich het appartement waar je logeert bij de boer, onder de cacaoboom. Op de tweede verdieping vind je drie kamers: melk, puur en wit. Hoe verzin je het 😍. Maar het allermooiste zijn de twee grote kamers op de eerste etage, waarvan er eentje een fantastisch uitzicht heeft op de Maas.
Nieuwsgierig geworden? Meer info vind je op https://boutiquehoteldarq.com
Een schrijfster en haar favoriete koffieplekken, al dan niet om even een uurtje te schrijven. Wederom een bevestiging dat ik in een vorig leven zeker weten Italiaans was. Check deze blog van Ciao tutti maar even, die aanleiding was voor het schrijven van deze blog. Lekker met een kop koffie en een chocolaatje erbij.