De Hollandse in een Italiaanse familie

“Hé Steef, ik heb een leuk idee! Althans, ik hoop dat jij dat ook vindt…” Zo begon Janine’s mail aan mij, nadat ik haar boek Op zoek naar Matteo* had besteld. We volgen elkaar al een tijdje op Instagram; ik ontdekte haar account na een tip van Saskia Balmaekers van Ciao tutti.

Janine is al tien jaar blogger en bracht in oktober vorig jaar haar eerste roman uit. “We zijn dus allebei blogger-met-een-boek en het leek me leuk om elkaar daarover te interviewen” schreef ze. Ik vond het meteen een heel leuk idee dus zei volmonding JA tegen haar voorstel. Alleen, hoe gingen we dat doen? Want Janine woont in Amsterdam en ik natuurlijk in Maastricht…

Ze vond het geen probleem om een dagje naar het zuiden af te reizen en zo spraken we af bij Darq, een van mijn favoriete koffie- en schrijfplekjes. Al snel kwam ik erachter dat we meer gemeen hebben dan onze liefde voor schrijven en Italië. Janine heeft namelijk ook in Maastricht gestudeerd. Nota bene in dezelfde periode als ik, alleen zat zij “aan de andere kant van de brug”, in Randwyck. Terwijl ik zat te zwoegen in de binnenstad bij Economie. 

Ze studeerde Gezondheidswetenschappen, richting Arbeid & Gezondheid. Tegenwoordig werkt ze als HR Business Partner bij een groot technisch bedrijf in Zoetermeer. Oh kijk, dat hebben we dus ook gemeen; werken in een internationale omgeving en tot een paar jaar geleden zat ik ook bij HR. Ik vind het altijd zo leuk om te constateren dat je meer met iemand gemeen hebt dan je in eerste instantie dacht.

Maar hoe begon dat nou, dat bloggen? En waarom over Italië?

“Ik ben heel creatief en hou van schrijven. Daarnaast wilde ik een tegengeluid geven aan alle negativiteit die er op het internet te vinden is. Ik wilde iets positiefs de wereld in slingeren waar mensen blij van worden.” Zo ontstond Cities ’n Stories, een platform gevuld met reisblogs en -tips die de mooie kanten van een stad of land laten zien en korte verhalen. Sicilië springt eruit als bestemming. Daar is ze veel te vinden omdat haar man er vandaan komt. 

Ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig wat er eerder was; de liefde voor Italië of de liefde voor haar man…

Ze begint te lachen. “Dat is echt wel de liefde voor Italië. Vroeger ging ik met mijn ouders op vakantie aan het Gardameer, daar genoot ik echt van. Mijn ouders volgden ook wel eens een cursus Italiaans en dan deed ik mee. Dat ging toen nog met cassettebandjes!” 

In 2014 ging ze voor het eerst alleen op vakantie naar Salerno om zich helemaal onder te dompelen bij een taalschool. “Als je twee weken fulltime wordt ‘gedwongen’ om Italiaans te praten – zelfs met de officemanager als je een praktische vraag hebt – dan leer je het heel snel. Daar kan geen cursus in Nederland tegenop. Alleen is het bij terugkomst natuurlijk een uitdaging om dat niveau vast te houden.” En dus ging ze op zoek naar een taalmaatje; iemand met wie ze wekelijks afsprak via Skype om te kletsen. Zij in het Italiaans en haar gesprekspartner in het Nederlands. Op die manier heeft ze haar man Piero leren kennen. Hij woonde toen in Amsterdam en zij in Delft.

Inmiddels wonen ze samen in Amsterdam en hebben ze een dochter van vijf jaar; Giulia. “Ik voel me soms de Hollander in een Italiaans gezin,” vertelt ze lachend. Haar dochter spreekt al een aardig mondje Italiaans en kan – zoals het een echte Italiaanse betaamt – oneindig uitweiden over eten.

Tijdens vakanties zie ik Piero en Giulia heel vaak zo, omdat ik dan weer achtergebleven ben om ergens een foto van te maken.

Een drukke baan, een gezinsleven en dan ook nog blogger-met-een-boek. Hoe krijg je dat allemaal gecombineerd?

“Nou, eigenlijk niet, haha. Maar ik werk 32 uur, verdeeld over vijf dagen. Daardoor houd ik juist de ruimte om het schrijven en creatief bezig te zijn, te combineren met de schooltijden van mijn dochter. Daarnaast werkt mijn man vaak in de avonden als docent Italiaans en dan kan ik fijn schrijven, als onze dochter toch in bed ligt.”

Die stilte en alleen zijn heeft ze wel nodig om te kunnen schrijven. “Ik wacht niet tot ik ideeën heb. Ik ga gewoon zitten en beginnen dan komt het vanzelf wel. ‘Het moet af’ is mijn motivatie om door te gaan.” Dit vind ik wel grappig om te horen, want bij mij werkt het juist andersom. Als ik er echt voor ga zitten, dan doe ik meestal alles behalve schrijven. Mijn ideeën komen voort uit alles wat ik om mij heen zie en meemaak en moet ze dan ook meteen opschrijven, om op een later moment verder uit te werken.

Op zoek naar Matteo is het eerste deel van een trilogie: Weg van Italië. Het speelt zich af in Salerno. In hoeverre is het boek gebaseerd op je eigen ervaringen?

“Matteo is een verzonnen personage, maar het verhaal is wel gebaseerd op wat ik las over ‘online date leed’. Die invalshoek had ik nog niet eerder gezien binnen het feelgood genre. Ook zitten er verhalen van een oud-collega en vriendinnen in verwerkt en natuurlijk mijn eigen belevenissen tijdens de taalreis in Salerno. Zoals de koffiebar, waar hoofdpersoon Naomi dagelijks komt. Helaas bestaat deze nu niet meer.”

In deel twee van de trilogie, De keuze van Katia dat in oktober 2024 verschijnt, komt Matteo in ieder geval niet meer terug. Over het derde en laatste deel laat Janine zich nog niet uit. “Dat moet nog grotendeels geschreven worden, dus wie weet…”

Wat vind je leuker om te schrijven, fictie of blogs gebaseerd op je eigen ervaringen?

“Nadat ik in 2014 begon met mijn blog, plaatste ik in 2015 voor het eerst een fictief kort verhaal. Ik vind fictie veel leuker om te schrijven, maar het is wel heel anders. Ook twijfelde ik of ik het wel zou kunnen, een roman schrijven. Maar ik kon goed werken met behulp van een boek dat me tips gaf voor de structuur, het plot en de opbouw. Een boek over hoe je een boek schrijft, zeg maar.”

Door het schrijven aan haar roman, staat haar blog op een lager pitje. Dat vindt ze wel jammer maar is inherent aan het blogger-met-een-boek en werkende moeder zijn. Dat herken ik ook wel. Fulltime schrijver zijn lijkt haar geweldig, maar ze zou wel het contact en het werken met andere mensen missen. Wat het schrijverschap is een vrij eenzaam beroep.

Haar ultieme droom is om haar creativiteit nog meer tot uiting te laten komen en te blijven voeden. “Ik wil graag mooie dingen blijven maken waar mensen blij van worden.”

Een van Janine’s vragen aan mij was: “Wat is je ultieme reistip?” Klik hier voor het interview van Janine met mij, om het antwoord te lezen. Nu ben ik ook benieuwd naar Janine’s ultieme reistip… 

“Laat je niet leiden door (negatieve) vooroordelen over bepaalde locaties. Maar probeer dit te parkeren en om te zetten in realistische gedachten, bijvoorbeeld: Wat is het ergste dat me zou kunnen overkomen?”  

Als voorbeeld haalt ze de passage over Napels uit mijn boek aan. Natuurlijk zijn er veel vooroordelen over die stad en vooral veel doemscenario’s. Dat is ook wat me tegenhoudt om de stad te bezoeken. Maar het schijnt ook een hele mooie stad te zijn, die ik stiekem toch ook wel wil zien…

“Je moet natuurlijk niet met je Gucci-tas en je mooiste outfit en sieraden door de stad gaan wandelen” zegt Janine. “Zakkenrollers zijn er zoals in alle grote steden. Maar in een comfortabel vakantiekloffie kun je overdag je tegoed doen aan deze prachtige stad.” Misschien moet ik dat dan toch maar eens gaan doen, als we weer eens zo ver afzakken in de laars.

Mijn laatste vraag is natuurlijk: Ben je Team Tent of Team Vijf Sterren?

“Oh absoluut Team Vijf Sterren! Ik heb een hele grote haat aan tenten en campings, haha. Vroeger ging ik nog wel eens naar een festival met een tentje. Maar toen was ik jong en ging het meer om ergens te kunnen crashen na het laatste optreden dan om fatsoenlijk te kunnen slapen. Ook heb ik wel eens met vriendinnen in een youth hostel in Edinburgh geslapen. Er sliep toen nog iemand die we niet kenden op dezelfde kamer en het was er zo stoffig, dat als je één keer adem haalde, het stof helemaal in je keel zat. Toch zou ik dat nog verkiezen boven een tent. In 2011 ben ik met een vriendin mee geweest in een tent. Dat vond ik zó erg, ik heb nog net niet gehuild. Maar dat gaf voor mij definitief de doorslag: nooit meer een tent!”

Ik zei het toch: alles went, behalve…

Op zoek naar Matteo is (gesigneerd) te bestellen via Janine’s website of via je eigen boekhandel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over deel twee, dat in oktober 2024 zal verschijnen.

Foto: Saskia Bakker Fotografie

* dit is een affiliate link; als jij via deze link bestelt, ontvang ik een klein percentage commissie. Jij betaalt hiervoor niks extra.

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen