Twisted Book review | Mijn Puglia | Saskia Balmaekers

Ik ga op vakantie en neem mee… een boek! Want vakantie is het uitgelezen moment (ha ha) om mijn leesachterstand weer eens weg te werken. 

Maar voor onze meivakantie naar Puglia stond er niet veel “lezen-op-een-bedje-in-de-schaduw-bij-het-zwembad” op het programma. Om te beginnen was het er de temperatuur nog niet voor en ten tweede hebben we deze regio nog niet eerder bezocht, dus we willen heel veel gaan zien. Dus wat neem ik mee naar Puglia: Mijn Puglia van Saskia Balmaekers (bekend van ciaotutti.nl). In één woord: onmisbaar!

Ik heb een kast vol reisgidsen. Vooral omdat ze zo leuk bij elkaar staan en ik dol ben op series. Dus er staat een hele rits 100% / time to momo, Capitool en ANWB Extra gidsen. Nieuwe bestemming is een excuus voor weer een nieuw boekje. De betreffende reis nam ik ze meestal wel mee, maar keek er nauwelijks in. Teveel wandelen, teveel natuur en teveel kunst. Kan leuk en interessant zijn, maar ik ben meer geïnteresseerd in leuke anekdotes, verhalen áchter het culturele erfgoed en niet geheel onbelangrijk: eetadresjes! En laat dáár Mijn Puglia nou vol mee staan. Saskia’s humor en schrijfstijl spreken me enorm aan omdat ik er ook veel in herken van mijn eigen manier van schrijven. Goed voorbeeld doet goed volgen, zullen we maar zeggen.

Elke avond, nadat we besloten hadden wat we de volgende dag gingen doen, was het “Wat zegt Saskia hierover en waar kunnen we lekker eten?”. Het leverde ook de nodige keuzestress op want we hadden van te voren al een flinke bucketlist opgesteld die eigenlijk onmogelijk was, maar al bladerend door het boek kwamen er nog meer plekken bij die we wilden zien!

Alle restaurantjes die Saskia aanbeveelt, stellen absoluut niet teleur. Maar twee wil ik er even uitlichten: La taverna del duca di Antonella Scatigna en Pizzeria Casa Pinto, beide in Locorotondo. Bij La taverna kreeg ik echt het gevoel alsof ik bij een local thuis zat te eten. Traditionele orecchiette met gehaktballetjes in tomatensaus en stoofvlees dat de hele dag heeft staan sudderen… Geserveerd op een bord dat al de nodige deukjes heeft opgelopen. Misschien niet Instaproof maar zeker wel Steefproof! De dames spreken gewoon Engels, maar met mijn steenkolen Italiaans namen ze met liefde de tijd om alles rustig (en nog een tweede keer) uit te leggen. We hebben hier echt genoten!

Casa Pinto zit op nummer 23 van de Via Aprile… Tja, die kon ik niet weerstaan natuurlijk (23 april is onze trouwdag)! Blijkbaar een fenomeen in de regio en dat blijkt; het zit bommetje vol maar we krijgen nog net een tafeltje. Enorm veel keuze uit pizza’s met een heerlijke dunne bodem, voor prijzen die je niet verwacht als het zo’n bekendheid is! Als we weg gaan, staat er buiten een rij mensen te wachten. Wél reserveren is dus aan te bevelen, zeker in het weekend.

Tip van Steef

Omdat het boek nogal zwaar is (maar dat is dan ook het enige minpunt dat ik kan bedenken) én ik niet als een toerist met een reisgids in mijn handen rond wil wandelen, maakte ik elke dag foto’s van de betreffende pagina’s over de plekken die we die dag gingen bezoeken. Ideaal, want zo switch je ook gemakkelijk naar de navigatie-app op je telefoon om de weg te zoeken. Uiteraard kun je hier ook de Ciao tutti app voor gebruiken, maar daar heb ik zelf nog niet zoveel ervaring mee. 

.

.

Zoek je meer boekentips voor op vakantie, check dan even de pagina Twisted Bookreviews. Die vul ik de komende weken nog verder aan.

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen