Oils to the rescue bij verkoudheid

Ben je ook zo verslaafd aan neusspray? Voordat ik met de oliën in aanraking kwam, kon ik de deur niet uit zonder mijn neusspray. Vréselijk vond ik dat, een verstopte neus. Ik had ze overal liggen; natuurlijk in mijn handtas maar ook altijd eentje op kantoor en in de auto. Ik kon ook niet slapen als mijn neus dicht zat. Om vervolgens de volgende ochtend weer wakker de worden met een hoofd vol snot.

Tegenwoordig heb ik ze niet meer in huis. Hoewel ik de afgelopen week wel even twijfelde of ik niet naar de drogist zou rennen voor een “quick fix”. Gék werd ik van die verstopte neus. Maar ik wist ook dat neusspray maar even zou helpen en dat ik er minstens een week mee zou lopen leuren. Dus ik ging op zoek naar tips binnen de community van mijn Oily Sisters. Want ja, ik ben al bijna drie jaar niet meer verkouden geweest.

Tip nummer 1: diffusen, diffusen, diffusen. Kijk, dan is het fijn als je er in elke kamer eentje hebt staan he 🙂 Maar wat doe je er dan in?

  • Purification, voor het zuiveren van de lucht;
  • Thieves, voor het doden van de ‘beestjes’; 
  • R.C. – dat staat voor Respiratory Care – bestaande uit drie soorten Eucalyptus olie;
  • en eventueel ook nog Lemon om de afvalstoffen extra af te voeren.


’s Avonds Purification, RC en Lavendel om lekker te slapen. ’s Avonds gebruik je beter geen citrusoliën omdat die juist een opwekkend effect hebben. Om beter te slapen heb ik de diffuser op mijn nachtkastje gezet.

Tip 2 – als je (ook) keelpijn hebt: 2x per dag (’s morgens en ’s avonds) gorgelen met water met een druppel Thieves en Lemon. Wat ook helpt is een druppeltje Thieves en Lemon in de thee. Wel even wachten tot deze handwarm en drinkbaar is. Als je oliën verhit, verliezen ze namelijk hun helende werking. De smaak van Thieves kan trouwens heftig zijn. Ik doe het daarom op een lepel en dan een kwak honing eroverheen. Dat kun je trouwens ook zo innemen, maar dat is nóg heftiger dan in de thee. 

NB: ik gebruik hiervoor de zgn. “plus” oliën, deze zijn geschikt voor inname.

Tip 3: RC en Lavendel op je neusvleugels en holtes smeren. Kijk, daar heb je je neusspray, maar dan wel een natuurlijk alternatief. Ik gebruik het puur; 1 druppel van elk in mijn handpalm, even mengen en dan smeren. Daarna plaats ik mijn handen in een kommetje rond mijn neus en adem een paar keer diep in. Voor zover dat gaat met een verstopte neus. Maar je voelt meteen de verlichting. Dit is wel een handeling die je een paar keer op een dag doet. En dan gaan de druppels er snel doorheen, dat klopt. Als je nog niet zo gewend bent aan het gebruik van de oliën, dan is het zeker aan te raden om te verdunnen met draagolie. Dit moet je sowieso altijd voor kinderen doen! Je kunt ook een roller of een neusinhaler maken.

Is dit een quick fix? Op het moment zelf niet. Maar uiteindelijk loop ik wel minder lang met “de shit” rond want na drie dagen smeren en naast m’n diffuser liggen ben ik gelukkig weer opgeknapt. Af en toe een beetje rust nemen, Netflix bijwerken en chocola vreten is zo gek nog niet. Want chocola helpt. Altijd.

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen