De Steefproof terrassen van Maastricht en omgeving

Hmmm…. zon op m’n kop, wijntje in mijn hand en mensen kijken. Mijn favoriete bezigheid op het terras. Zeker in het voorjaar, als je nog niet zo’n last hebt van gezoem rond je hoofd. Behalve dat ik graag op mijn eigen Piazza del Vino zit (inclusief diffuser tegen zoemend gespuis), heb ik natuurlijk ook mijn lievelingsplekjes in en om Maastricht.

In Maastricht zit ik het liefst bij Il Bacaro, op de hoek van het Vrijthof en de Bredestraat. Als je mijn boek Liever vijf sterren.. hebt gelezen weet je waarom. Niks lekkerders dan een koel drankje met een fijn hapje. Voor de lunch, voor een borrel, om even uit te puffen na het shoppen of gewoon oneindig veel gangen lang tijdens die heerlijke zomeravonden. Ik zat hier ook eens tijdens een van de Vrijthofconcerten van Andre Rieu. Een memorabele avond; met z’n allen aan zo’n lange tafel. Het sfeertje is heerlijk, het eten ook, maar je ziet natuurlijk geen drol van het hele concert haha. Dus je moet het doen met het geluid en de beeldschermen maar dat mag de pret niet drukken. En Aperol Spritz maakt een hoop goed 😉

Wil je genieten van een spetterend uitzicht over heel Maastricht op een locatie met een ietwat rauw, industrieel tintje? Ga dan zeker eens naar Bold rooftopbar. Deze ligt op de bovenste verdieping van The Student Hotel, dat gevestigd is in de voormalige sanitair fabriek van Sphinx. Van het uitzicht kun je zowel binnen als buiten genieten, want de wanden zijn volledig van glas. Tip van Steef: bestel hier een frietje rendang! En zet het Sphinxkwartier sowieso op je lijstje als je naar Maastricht komt. Daar kun je meteen fijn parkeren en het centrum in lopen, is goedkoper dan de parkeergarages in de binnenstad.

Lekker uitwaaien met uitzicht op Moojer Maos doe je het beste vanaf het terras van Cinq aan het Cörversplein in Wyck. Als je van het station komt, bevindt zich dit vlak voor de Servaasbrug aan de linkerkant. Kom je vanuit de stad – met de Bijenkorf in je rug – dan ligt het meteen na de brug aan je rechterhand. Ik geef je wel een waarschuwing vooraf; ze zijn niet zuinig, als ze cocktails maken 😉 Maar daarom zijn ze oh zo lekker en slurp je ze weg als limonade. Gelukkig zijn er ook heerlijke mocktails of bites om alvast een bodem mee te leggen.

Buiten de stad heeft het terras van Buitenplaats Kasteel Vaeshartelt een speciaal plekje in mijn hart. Hier zijn wij namelijk getrouwd en komen we graag terug om speciale gelegenheden te vieren. Behalve genieten op het terras, kun je ook een wandeling maken door het park. Maar sla ook zeker de prachtige klassieke zalen binnen niet over. Het kasteel kent een geschiedenis die terug gaat tot de Romeinen maar is recent verbouwd en gerestyled waardoor klassiek en modern perfect op elkaar aansluiten. Je hoort het, ik ben nog altijd verliefd op deze locatie.

Blijf je langer dan één dag, breng dan zeker een bezoek aan Restaurant Gerardushoeve in Epen. Op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Maastricht vind je het meest spectaculaire uitzicht over het Limburgse Heuvelland. Ja, dat zeg ík, die normaal al jeuk krijgt bij het woord. Want heuvelland staat gelijk aan wandelen en natuur en van beiden word ik nou niet bepaald enthousiast. Wie wil er nou bezweet zitten uitpuffen, met van die lelijke wandelschoenen aan? Dit terras, waar je onder andere kunt genieten van een heerlijke Limburgse proeverij, vraagt om een grote zonnebril en ik trek er mijn enkele paar niet-sneakers voor uit de kast. En terwijl ik gracieus over de parkeerplaats loop, probeer ik niet op m’n plaat te gaan. Want dat ziet het hele terras natuurlijk ook…

Waar ik niet graag zit, is het Onze Lieve Vrouweplein (Slevrouweplein in het Mestreechs), ondanks dat het ooit is uitgeroepen tot mooiste terras. Dat snap ik op zich wel, want het ziet er heel gezellig en sfeervol uit. En je zit er redelijk beschut onder de bomen. Alleen vinden de duiven dat ook en één plus één is… flats! Niet Steefproof.

Meer (Steefproof) Maastricht tips lees je uiteraard in mijn boek. En voor mijn terrasavonturen volg je me natuurlijk op Instagram (@your.twisted.sister) 😉

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen