Concert etiquette – 10 lessen

Als je een concert of een ander soort optreden bezoekt, geldt er echt wel een soort etiquette. Toch sta ik nog regelmatig met mijn ogen knipperen als ik zie hoe sommige mede concertgangers zich gedragen. Tien dingen die ik niet begrijp:

1. Werkelijk HOE moeilijk is het om een bordje te lezen; even stoelen rechts, oneven stoelen links. Of hoe de zaal dan ook ingericht is. Elke rij heeft een nummer. Elke stoel heeft een nummer. Hoe krijg je het voor elkaar om op de verkeerde stoel in de verkeerde rij te zitten?! En er dan pas achter komen als degene wiens plaats het écht is, zich meldt…. #rolleyes.

2. Als je dan op de goede plek zit, weer opstaan om naar de WC te gaan. Euh… had je dat niet kunnen doen vóórdat je de rij indook?

3. Als je terug komt van de WC en weer zit, bedenken dat je toch nog iets te drinken wilt. Come ooooooon! Check welk vak je moet zijn, ga daar in de buurt naar de WC en neem je drinken mee als je je plek gaat opzoeken. Zo moeilijk is dat toch niet?! Ik hoef ook nooit meer dan 1 of 2 drankjes tijdens een concert. Zo’n bekertje vind ik niet handig; moet je altijd in 1x opdrinken. En met drinken in je handen kun je niet springen, klappen of een foto maken. En omdat je het zo snel moet opdrinken, moet je ook weer plassen (en dus weer andere mensen lastig vallen).

4. En wat ik al helemaaaaal niet begrijp is dat je friet of chips gaat zitten eten op de tribune! Je eet toch vóórdat je naar een concert gaat?! Mijn grootste angst is altijd dat er een vettige klodder mayo in mijn nek valt (of op mijn jasje dat over mijn stoel hangt). Gruwel!

5. Daarbij is het eten en drinken in en rond een concertlocatie niet alleen belachelijk duur, het is ook altijd ongezond en helemaal niet lekker. Bier zou duurder moeten zijn dan water…

6. Want grote gruwel nummer 2 is biergooien. Gadverdamme, zo smerig om dat over je heen te krijgen. Ik zie er werkelijk de lol niet van in om € 4 of meer door de lucht te gooien.

7. Minimaal een keer moet ik toch door de meute om naar de WC te gaan. Waar ik dan allergisch voor ben is voordringen. Niet chic, Gerda. Het is geen Libelle-uitje. Als je je trein moet halen, had je eerder moeten gaan.

8. En als je met het OV bent, dan ga je toch niet van te voren nog uitgebreid shoppen en vervolgens al je aankopen mee naar binnen nemen? Of ben ik nou echt gek??! Als je met de auto bent, leg je het daar in. Als je met OV bent, zorg je dat het in je tas past. Maar met shopping bags naar binnen, kom op zeg!

9. Geniet toch vooral van de show en dat je erbij bent. Ga op in het moment. Ik maak ook foto’s en filmpjes maar van nummers die een speciale betekenis hebben en ga echt niet een heel concert vastleggen op beeld. Mag volgens mij ook helemaal niet. Maar dan nog; waarom zou je dat doen? Waarom ben je er dan bij? Dan kun je ook gewoon de DVD kopen over een paar maanden.

10. Want het allermooiste van een concert is en blijft met z’n allen opgaan in de sfeer die de artiest brengt. Dat je in het begin blijft zitten, snap ik. Dat je niet het hele concert gaat staan, begrijp ik ook. Anders had je wel veldkaarten gekocht, denk ik dan. Ik kies tenminste bewust voor zitplaatsen, omdat ik een hele avond staan niet meer volhoud met mijn enkel. Als ik tussendoor even wil gaan zitten, dan kan dat. Maar het héle concert stug op je krent blijven zitten en gaan klagen als mensen om je heen wél gaan staan… dan denk ik (wederom): doe jezelf (en anderen) een plezier, bespaar geld en koop gewoon de DVD. Want dan snap je het gewoon niet.

Live is life!

Meer Steefproof

Il Concerto

Een concert meemaken in mijn lievelingsland. Van een van mijn lievelingsartiesten. Het was een droom die uitkwam in de zomer van 2023. Vanaf het moment

Verder lezen

Fangirl for life

Er is maar één ding waarbij ik ontzettende last van FOMO heb en dat is Take That. Al het andere; feestjes, verjaardagen, ja zelfs Guus

Verder lezen